Zonwering op zonne energie

Uw rolluik of screen op zonne energie.

Vrijwel al onze screens en rolluiken zijn leverbaar op zonne energie.

Het zonnepaneel op de zonwering zorgt ervoor dat de accu wordt opgeladen bij daglicht. Met deze energie kan de motor van de zonwering het scherm omhoog en naar beneden sturen. Dit betekent dat uw zonnescherm volledig draadloos is en geen externe stroombron nodig heeft. Bij levering is de accu standaard vol. Voor dit type bediening is het wel van belang dat er genoeg daglicht/zon op het product valt. Zodoende is het dus erg belangrijk dat het zonnepaneel op een goede lichte plek hangt. (voorkeur zuid)  Het Solarsysteem is ideaal voor plaatsen waar geen stroomtoevoer voor handen is of geen kabelgoot gewenst is.

Voordelen solar

  • Geen bedrading door de muur of kozijn
  • Geen kabelgoot over uw muur

Nadelen solar*

  • Duurder in aanschaf
  • Zon of genoeg licht nodig
  • Op donkere dagen in de winter soms geen bediening mogelijk
  • Kan niet in een koof of onder een afdak geplaatst worden
  • Niet zo “duurzaam” als u zou verwachten

*Kleine kanttekening bij solar motoren

Op internet vind u veel informatie over rolluiken of zonneschermen op zonne-energie. Er wordt veel geschreven over een duurzame en milieuvriendelijke oplossing. Een kleine kanttekening bij deze beweringen is wel belangrijk. Ten eerste zijn er voor een solar bediening veel meer componenten nodig, denk aan zonnepaneel, motor, accu en afstandsbediening. Ook zal de geïnstalleerde accu zoals alle batterijen, verslechteren in de loop van de jaren waardoor vervanging op termijn nodig zal zijn. Milieutechnisch is een solar zonnescherm dus niet altijd de beste oplossing!

Energiebesparend en dus goedkoper?

Een gemiddeld rolluik verbruikt 2,48 euro aan stroom per jaar! Op internet wordt vaak gesuggereerd dat solar een energiezuinige en goedkope oplossing is, dit is maar net hoe je het bekijkt! Als voorbeeld: We gaan uit van een standaard op afstand bedienbare rolluikmotor, die verbruikt 150 watt per uur, u bedient deze 2x per dag(ca. 1 minuut) dus 2 minuten per dag. Dat zou een verbruik per dag betekenen van: 150 watt/60 minuten= 2,5 watt per minuut, dus in totaal per dag 5 watt (2×2,5). Dit zou op jaarbasis een verbruik geven van (365×5 watt = 1825 watt), omgerekend tegen gemiddeld 0,40 eurocent aan stroom is dat 0,73 eurocent aan stroomkosten per jaar. Uiteraard moeten we het standby-verbruik ook meerekenen. 365x24x0,05 watt= 4380 watt, wat neerkomt op 4,38Kwh x0,4 eurocent = 1,75 euro. Zodoende komen we op een totaalbedrag van 0,73+1,75 =  2,48 euro per jaar aan stroomkosten. Dit bedrag weegt uiteraard helemaal niet op tegen de gemiddelde meerprijs van de solar bediening en de eventuele kosten van de vervanging van de accu na ca. 10 jaar.